Brainspotting

Waar we naar kijken, bepaalt hoe we ons voelen
David Grand, Ph.D.
Brainspotting in het kort:
Zonder dat het nodig is de hele tijd over je probleem te praten of je ervaringen te analyseren, brengen je hersenen zelf een diepgaand verwerkingsproces op gang, terwijl je je ogen op een specifiek punt gericht houdt. Door de blik op een specifieke externe plek te richten, houden we de hersenen op een specifieke interne plek gericht waar het trauma is opgeslagen, om zo het diepe verwerken te bevorderen dat leidt tot verlossing en oplossing ervan. Brainspotting is niet alleen een snelle en effectieve methode voor behandeling van een scala aan aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied, maar ook bij emotionele blokkades, persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van prestaties.
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel (trauma) veroorzaakt, waarbij je je door pijn of verdriet overweldigd, machteloos of gevangen voelt, kan zich ontwikkelen tot een blokkade. Dit trauma wordt vastgehouden in je lichaam en in je geest. Door het lokaliseren van de Brainspot kan je brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere diepgewortelde blokkades verwerken en helen.
Wat is Brainspotting en hoe werkt het
Brainspotting is een laagdrempelige psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren en presteren op een negatieve wijze beïnvloeden.
Bij Brainspotting is het niet noodzakelijk om over de problemen te kunnen of moeten praten. De nadruk ligt op neurofysiologie en minder op cognitie en verbale vermogens. Het heeft een diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen (pre-cognitieve en pre-verbale gebieden) en is daardoor geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor (jonge) kinderen.
Brainspotting geeft minder risico op hertraumatisering. Brainspotting geeft  blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance en bestaat uit kortdurende interventie periodes. Brainspotting is een manier van behandelen die uitstekend geïntegreerd en gecombineerd kan worden met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes.
Brainspotting is in 2003 vanuit EMDR ontwikkeld door trauma-expert Dr. David Grand. Zoals Dr. David Grand het uitlegt: ‘Brainspotting stelt ons in staat om gebruik te maken van de natuurlijke mogelijkheden van het brein om aan zelfscanning te doen. Zo kunnen we de bronnen van trauma en spanning activeren, lokaliseren en verwerken.’
‘What’s in the body is in the brain, and what’s in the brain is in de body.’
Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die oogpositie op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd. Een Brainspot is de stand van de ogen die overeenkomt met de energetische, emotionele activering van een traumatisch of emotioneel geladen ervaring in het brein. Er zijn verschillende technieken om diverse oogposities te lokaliseren en te activeren. Door de blik op een specifieke externe plek te richten, houden we de hersenen op een specifieke interne plek gericht waar het trauma is opgeslagen. De aandacht van de client blijft gericht op het lichamelijk waargenomen gevoel dat gerelateerd is aan het desbetreffend therapeutisch onderwerp of trauma. Zo wordt het diepe verwerken bevorderd dat leidt tot verlossing en oplossing ervan.
Tijdens dit proces reageert het lichaam met reflexreacties. Deze reflexreacties kunnen bestaan uit knipperen met de ogen, trekken met de ogen, vergroting en vernauwing van de pupillen, gezichtsuitdrukkingen, fronsen, sniffen, slikken, gapen, hoesten, wiebelen, hoofd-, hand- en voetbewegingen. Het zijn allemaal indicatoren voor de aanwezigheid van een relevante Brainspot.
Deze manier van verwerken, die zich haast op reflexieve wijze en cellulair niveau binnen het zenuwstelsel lijkt te voltrekken, zorgt voor de-conditionering van eerder geconditioneerde, verstorende emotionele en lichamelijke reacties.
Brainspotting ontmantelt het trauma, het symptoom, de lichamelijke pijn en de disfunctionele overtuigingen die steeds maar terug lijken te keren. In de praktijk worden cliënten verlost van ervaringen die zich op gezette tijden telkens opnieuw in hun leven aandienen. Het stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau van trauma te genezen.
Brainspotting kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken. Het is ook bijzonder effectief gebleken waar het gaat om de verbetering van prestaties voor mensen die onder hoge druk moeten presteren zoals artiesten, sporters en leidinggevenden.
Brainspotting is een manier van behandelen die uitstekend geïntegreerd en gecombineerd kan worden met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes.
Brainspotting is een methode voor verwerking van onder andere:
– angstaandoeningen
– stress gerelateerde klachten
– lichamelijke klachten
– hechtingsproblematiek
– ADHD
– andere blokkades